Tientallen rechters en officieren voelen zich bedreigd

6 november 2023

Tientallen rechters en officieren van justitie zijn zich de afgelopen jaren onveiliger gaan voelen door dreiging vanuit het criminele milieu. Dit blijkt uit een peiling onder rechters en officieren van justitie van onderzoeksplatform Investico en weekblad De Groene Amsterdammer. Hiervoor zette de NVvR eind september een enquĂȘte uit onder de leden, waarop 370 reacties kwamen. De onderzoeksjournalisten vroegen een groot aantal togadragers naar de invloed van dreiging en geweld op hun werkzaamheden en hun leven. Op 30 oktober bracht de NOS de resultaten naar buiten. Dit leverde veel aandacht op in verschillende media.

De onderzoekers brengen naar voren dat sommige rechters en officieren bepaalde zaken als gevolg van onveiligheid niet meer willen doen, zoals zaken tegen de georganiseerde misdaad. Anderen denken zelfs aan stoppen. Meer dan de helft van hen geeft aan zelf weleens te maken te hebben gehad met bedreiging of intimidatie. Vaak was dat tijdens een zaak die ze behandelden. Een op de drie keer ging het om een onderzoek naar georganiseerde misdaad.

Aandacht in de media

NVvR-voorzitter Marc Fierstra reageerde op de uitkomsten van het onderzoek in de uitzendingen van het Radio 1 Journaal en op het NOS Journaal op 30 oktober. Weekblad De Groene Amsterdammer publiceerde op 1 november een uitgebreid artikel en het journalistieke radioprogramma Argo wijdde op 4 november haar uitzending aan het onderwerp, waarbij ook Marc Fierstra uitvoerig aan het woord kwam.

  • Lees hier de berichtgeving van de NOS (30 oktober).
  • Beluister hier de uitzending van het Radio 1 Journaal (30 oktober, Marc Fierstra vanaf 18 min. 12 sec.)
  • Bekijk hier de uitzending van het NOS Journaal (30 oktober, item direct bij start uitzending).
  • Lees hier het artikel dat de onderzoekers van Investico op hun website hebben gepubliceerd naar aanleiding van het onderzoek (30 oktober).
  • Lees hier het artikel in weekblad de Groene Amsterdammer (1 november).
  • Beluister hier de radiouitzending van Argos (4 november).
Scroll naar boven