Manifest tegen agressie en geweld van politiek en maatschappelijke organisaties

16 juni 2023

Maatschappij en politiek slaan de handen ineen tegen agressie en geweld. In een maatschappelijk breed gedragen manifest worden de samenleving, de regering en werkgevers opgeroepen geweld en agressie uit te bannen tegen degenen die onze democratische rechtsstaat dragen. De 25 ondertekenaars – waaronder de NVvR – voelen samen de verantwoordelijkheid en noodzaak om ons land veilig te houden en de trend te keren.

In het manifest wordt de samenlevering opgeroepen een streep te trekken en werkgevers om hun medewerkers te beschermen. De regering wordt opgeroepen een samenwerkingsverband op te richten waar werknemers en werkgevers terecht kunnen voor advies, hulp bij aangiften en weerbaarheidstrainingen. Het Openbaar Ministerie en de politie zouden hiervan actief onderdeel moeten uitmaken.

Het manifest is een initiatief van de D66-Kamerleden Hanneke van der Werf en Joost Sneller. Het is ondertekend door onder meer de vier regeringspartijen en een groot aantal oppositiepartijen. Naast de NVvR scharen ook o.a. de Nederlandse orde van Advocaten (NOvA), de Nederlandse Politiebond (NPB), de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de vereniging van Brancheorganisaties Zorg (BoZ) zich achter de oproep.

Scroll naar boven