NVvR stelt ultimatum aan minister Weerwind

21 februari 2023

De vastgelopen cao-besprekingen met de minister van Rechtsbescherming zijn in een volgende fase beland. De NVvR, de vakbond voor rechters en officieren van justitie, bereidt zich momenteel voor op acties. De afgelopen weken zijn er tien bijeenkomsten gehouden, waaruit blijkt dat magistraten de opstelling van de vakbond massaal steunen en bereid zijn daar consequenties aan te verbinden. De vakbond stelt de minister een ultimatum tot 10 maart aanstaande. Als de minister dan nog niet tegemoet is gekomen aan de geformuleerde eisen, zal de NVvR tot nadere acties overgaan.

NVvR-voorzitter Marc Fierstra verwoordt het als volgt in een recent videobericht aan de achterban: “Leden van de rechterlijke macht trekken overal in het land een lijn in het zand. Tot hier en niet verder. U steunt het besluit om de cao-besprekingen op te schorten totdat de minister met iets beters komt. U bent bereid om acties te voeren en, hoewel u daar buikpijn van krijgt, kunnen ook werkonderbrekingen daar een onderdeel van zijn.”

Rechtzoekenden nu al de dupe

De leden hebben bij de bijeenkomsten aangegeven dat zij liever niet het werk neerleggen, maar dat de rechtzoekenden nu ook al de dupe zijn van de te hoge werkdruk en tekorten. Dat moet een keer duidelijk worden gemaakt. Fierstra haalt een uitspraak van een officier op een bijeenkomst aan: “Wie op zitting een uitgevallen collega vervangt, pakt op dat moment geen crimineel op bij een zogeheten ‘klapdag’. Wie invalt voor een collega die met een burn-out thuis zit, kan zelf het dossier van de volgende dag minder goed voorbereiden of moet zaken uitstellen.” Ook kent hij plekken waar er slechts een kwart van de formatie gevuld is en het werk gewoon door moet gaan.

Niet wegkijken, maar aanpakken

De minister is aan zet om goed te zorgen voor de mensen die werkzaam zijn in de rechterlijke macht. Dat geldt zowel voor de huidige als de toekomstige generaties. Over de zorg voor de mensen die nu werken in de rechtbanken en parketten zegt Fierstra dit in de video: “Ook hen raken we kwijt, door het uitvallen door overbelasting en carrièreswitches vanwege de druk. Ik sprak leden die na een heel weekend piket gewoon weer een volle werkweek moesten draaien, omdat er simpelweg niemand anders was en er anders verdachten vrijkwamen die we niet op straat willen hebben. Dan hebben we een minister als werkgever nodig die niet wegkijkt, maar aan de slag gaat.”

De NVvR geeft aan bij de acties rekening te houden met spoedeisende zaken en situaties die geen stakende rechters of officieren kunnen velen. Fierstra: “We staken met grote tegenzin, want we willen aan het werk. We hebben een fantastisch vak, maar we moeten dat en onszelf nu beschermen.”

Lees hier de brief aan de minister waarin de NVvR een ultimatum stelt.

Bekijk hier de videoboodschap van NVvR-voorzitter Marc Fierstra (duur: 7 min).
Scroll naar boven