Zorgen over NCC en NCCA

24 februari 2017

In lijn met het advies van de Wetenschappelijke Commissie (WeCo) heeft het bestuur van de NVvR onlangs in een brief aan minister Blok van Veiligheid en Justitie laten weten innovatie in de rechtspraak toe te juichen. Toch zijn er nog wel wat zorgen over het conceptwetsvoorstel voor Engelstalige rechtspraak bij de internationale handelskamers van de rechtbank en het gerechtshof Amsterdam, ook wel bekend als het NCC en NCCA.

Voorkeursbehandeling

Zo heeft de NVvR principiĆ«le bezwaren tegen het invoeren van kostendekkende griffierechten in het Nederlandse rechtsstelsel. Wanneer zaken door de Nederlandse rechter worden behandeld, dient dat volgens het reguliere griffierechtenstelsel te geschieden. De NVvR is geen tegenstander van het clusteren van kennis en deskundigheid, zoals door de “natte kamer” in de rechtbank Rotterdam en de Ondernemingskamer van het Hof Amsterdam. In het geval van het NCC lijkt echter sprake van het creĆ«ren van een voorkeursbehandeling in onze rechtspraak voor partijen die dat kunnen betalen. Dat acht de NVvR schadelijk voor de fundamenten van de rechtsstaat ook al zal dat niet de intentie van het conceptwetvoorstel zijn.

Ongelukkige timing

Daarnaast is de NVvR van mening dat de oprichting van het NCC en NCCA op een bijzonder ongelukkig moment komt. De rechtspraak wordt momenteel al geconfronteerd met veel veranderingen, zo vraagt KEI veel van de rechtspraak en ziet de NVvR een groot tekort aan rechters ontstaan. De rechters voor het NCC en NCCA worden uit de reguliere rechtspraak geworven. Dat zal als gevolg hebben dat er onvoldoende mogelijkheden zijn om de afnemende formatie van de “gewone” handelskamers op te vangen en burgers en bedrijven minder snel hun recht kunnen halen. Dat vindt de NVvR bezwaarlijk.

Engelse taal voor iedereen

Als het gaat om gebruik van de Engelse taal in de rechtszaal, dan vindt het bestuur van de NVvR dat hier in de gehele rechtspraak gebruik van zou moeten kunnen worden gemaakt: een verbetering van de dienstverlening mag niet alleen mogelijk zijn voor degene die het kunnen betalen.

Lees hier de brief van het NVvR-bestuur aan de minister van Veiligheid en Justitie.
Lees hier het volledige advies van de WeCo.
 

Scroll naar boven