Voorzitter Rechters voor rechters gewraakt om strijd voor Poolse rechtsstaat

20 april 2021

Deze maand werd de wraking toegewezen van de voorzitter van de stichting Rechters voor rechters vanwege haar voorzitterswerk in de strijd tegen de afbraak van de Poolse rechtsstaat. Hoewel de NVvR nooit ingaat op individuele uitspraken in rechtszaken, constateert de vereniging dat de wrakingsgrond gevonden is in haar inzet voor de bescherming van de internationale rule of law, een maatschappelijk en algemeen belang en geen persoonlijk belang. Voor deze inzet heeft zij de volle steun en waardering van de NVvR.

Nederlandse rechters spreken zich scherp uit tegen de afbraak van de Poolse rechtsstaat. Ook de NVvR laat zich op dit front niet onbetuigd en zal aandacht blijven vragen voor deze belangrijke kwestie. Samen met Rechters voor rechters liep de NVvR mee in de Mars van 1000 toga’s.

Eind maart werd bekend dat de Europese Commissie Polen opnieuw voor het Europees Hof van Justitie daagt vanwege de tuchtmaatregelen die het land gebruikt tegen onafhankelijke rechters. De Commissie hoopt te voorkomen dat de Poolse en Europese rechtsstaat verder worden aangetast. Poolse rechters worden onder meer disciplinair gestraft wanneer zij in hun vonnissen het Europese recht laten prevaleren boven wetgeving van de conservatief-nationalistische PiS-regering. Enkele dagen geleden kwam het nieuws naar buiten dat de Poolse ombudsman, Adam Bodnar, uit zijn functie is gezet. Hij spreekt zich uit tegen de afbraak van de Poolse rechtsstaat.

De NVvR verwacht dat Nederlandse rechters, ondanks de wraking, zich niet zullen laten afschrikken om zich tegen de afbraak van de rule of law uit te blijven spreken.

Lees ook:

Rechters voor Rechters

Europese Commissie daagt Polen voor Europese Hof van Justitie vanwege rechtspraak – NRC

Polen ontslaat ombudsman die streed voor behoud rechtsstaat (amnesty.nl)

Scroll naar boven