Rechtsstaatconferentie: middagprogramma bekend

2 oktober 2019

Vrijdag 29 november organiseert de NVvR een conferentie in het Vredespaleis over de bedreigingen van de Nederlandse rechtsstaat. In het ochtendprogramma komen diverse sprekers aan het woord, onder wie de president van het Poolse hoger gerechtshof, mevrouw Gersdorf. ’s Middags kunnen de deelnemers actief meepraten over het belang van grondrechten, de houdbaarheid van de machtenscheiding, het belang van onafhankelijke rechtspraak en de dilemma’s die het streven naar veiligheid met zich meebrengt. Voorzitters van de werkgroepen zijn Angela Kaptein, Alex Brenninkmeijer, Luc Verhey, Reinier van Zutphen en Marianne Hirsch Ballin.

Het programma begint met de lezing van mevrouw Gersdorf om 10.00 uur, gevolgd door een lezing van de publicist Marcel ten Hooven over de verhouding tussen democratie en rechtsstaat.

Na de lunch starten om 14.00 uur de werkgroepen. Er zijn vijf werkgroepen over de volgende thema’s:

  1. Grondrechten
  2. Legaliteit
  3. Trias politica
  4. Onafhankelijkheid van de magistratuur (inclusief het OM) 
  5. Veiligheid en burgerschap

Deelnemers aan de conferentie wordt gevraagd van te voren op te geven aan welke werkgroep zij willen deelnemen. Aan het eind van de dag zullen aanbevelingen worden geformuleerd om de bedreigingen van de rechtsstaat het hoofd te bieden. Publicist Bas Heijne zal rond 15.30 uur zijn visie uiteenzetten.   

Ook mensen buiten het OM en de rechtspraak zijn welkom. Schrijf u vandaag nog in en stuur een mail aan: p.brassinga@rechtspraak.nl. Geef daarbij aan aan welke werkgroep u wilt deelnemen. 
 

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven