WeCo positief over regeling BV met maatschappelijk doel

20 mei 2021

De Wetenschappelijke Commissie (WeCo) van de NVvR heeft positief geadviseerd over het voorstel om een wettelijke regeling te maken voor een besloten vennootschap met een maatschappelijk doel (BVm). Zo”n regeling past in een tijd waarin bedrijven steeds vaker maatschappelijk verantwoord willen ondernemen.

Maatschappelijk ondernemen is in opkomst. Steeds meer ondernemingen nemen hun verantwoordelijkheid bij het oplossen van maatschappelijke problemen en stellen het bereiken van dat doel boven het uitkeren van winst aan aandeelhouders. De voorgestelde regeling biedt ondernemers die een maatschappelijke onderneming voeren of willen oprichten de mogelijkheid om dat te doen in de vorm van een besloten vennootschap met een BVm status. De positie van deze ondernemingen wordt op die manier versterkt, terwijl een gelijk speelveld wordt behouden.

De WeCo ondersteunt het voorstel van de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Door de BVm een juridische status te geven, wordt duidelijk aan welke vereisten maatschappelijke ondernemingen moeten voldoen en binnen welke kaders zij moeten handelen. Wel adviseert de WeCo onder andere om de kring van gerechtigden die een enquête bij de Ondernemingskamer kunnen instellen uit te breiden naar bepaalde collectieve belangenorganisaties. Het enquêterecht biedt de mogelijkheid om in complexe situaties een goede belangenafweging te maken tussen de economische en de maatschappelijke belangen van een onderneming.

Het advies van de WeCo vindt u hier.

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven