Voorjaarseditie ledenmagazine Trema in teken van online zitten

9 mei 2022

Het onlangs verschenen en geheel vernieuwde NVvR-ledenmagazine Trema staat deze keer geheel in het teken van online zitten. In de voorjaarseditie worden de voors en tegens van het ‘recht via de webcam’ van verschillende kanten belicht. Voor het thema-artikel ging de NVvR in gesprek met Judith Boeree, gerechtsbestuurslid bij de Centrale Raad van Beroep en voorzitter van de projectgroep Online Zittingen. Daarnaast komen ook wetenschappers, ICT-dienstverleners, opleiders en andere ervaringsdeskundigen aan het woord.

Onder welke omstandigheden is een online zitting wenselijk en mogelijk en wat zijn de randvoorwaarden? Vragen die centraal staan in de visie en het plan van aanpak Online Zittingen die de Rechtspraak deze zomer hoopt te publiceren. In deze editie van Trema gaat de NVvR hierover in gesprek met leden, wetenschappers en ‘gebruikers’ binnen en buiten de rechtspleging.

In dit themanummer verder onder meer:

-NVvR-bestuurslid Heika Frankena over het NVvR-standpunt over online zitten.

-Een reportage over de Rechtbank Overijssel die investeert in een digitale toekomst en de ervaringen die hiermee zijn opgedaan.

-De ICT dienstverlener voor de Rechtspraak (gesprek met Wim Lubbers, informatiemanager bij IVO Rechtspraak) over de mogelijkheden die er zijn om een passender digitaal platform te creƫren voor online zittingen.

-Wetenschappelijk onderzoek (Miranda Boone, hoogleraar Criminologie en vergelijkende Penologie) naar de manier waarop strafrechters via videoverbindingen gedetineerden verhoren.

-Online tips van professionals over het werken via een scherm (psychologe Marsha Baboel en geestelijk begeleider Yvonne Lammertink).

-Een reportage over het onderwijsprogramma PleitVrij: virtual reality met echte mensen in de rechtbank. Rechtenstudenten ervaren door middel van een VR-bril hoe het is om in aanwezigheid van publiek een pleidooi te houden in een virtuele rechtbank en live tegenover een echte rechter te staan.

-De cursus online zitten in bestuursrecht van SSR.

Alle NVvR-leden hebben de papieren versie van Trema inmiddels ontvangen. Lees hier Trema online.

Scroll naar boven