Vooraankondiging NVVR-conferentie over de rechtsstaat

21 mei 2019

Op vrijdag 29 november aanstaande organiseert de NVvR een bijzondere rechtsstaatconferentie in het Vredespaleis in Den Haag. Hoofdspreker is Malgorzata Gersdorf, president van het Poolse Hooggerechtshof. Gersdorf kwam vorig jaar in het nieuws vanwege haar verzet tegen het politieke besluit om de pensioengerechtigde leeftijd van rechters in Polen te verlagen. Daardoor zouden rechters die de regering onwelgevallig waren het Hooggerechtshof moeten verlaten. Mevrouw Gersdorf is een ervaringsdeskundige bij uitstek als het gaat om de manier waarop de rechtsstaat kan worden uitgehold.   

Naast mevrouw Gersdorf zullen de publicisten Marcel ten Hooven (o.a. de Groene Amsterdammer) en Bas Heijne (o.a. NRC Handelsblad) hun licht laten schijnen over het belang van de democratische rechtsstaat en de bedreigingen daarvan. In de middag worden workshops georganiseerd. Deelnemers aan de conferentie zullen onder andere onderzoeken  welke gevaren de onafhankelijkheid van de Nederlandse rechter mogelijk bedreigen.

 

Voorinschrijving NVvR-leden
Houd de datum vrij! Leden van de NVvR kunnen zich alvast voorinschrijven voor deze conferentie bij het secretariaat van de NVvR, via Patty Brassinga.

Foto’s: Hollandse Hoogte, Bart Koetsier,Bob Bronshoff

Scroll naar boven