Sfeervol afscheid oud-voorzitter Rosa Jansen

7 november 2017

In de plezierige setting van Sociëteit “De Vereeniging” heeft de NVvR tijdens de bijeenkomst Rechtstaan formeel afscheid genomen van haar oud-voorzitter Rosa Jansen. Met een boeiende lezing van Ernst Hirsch Ballin over de rechtsstaat werd stilgestaan bij de actuele waarde van de rechtsstatelijke principes voor onze maatschappij.

De lezing van Hirsch Ballin maakte duidelijk welke maatschappelijke waarde een goed functionerende rechtsstaat heeft. Veel actuele zaken passeerden met schijnbaar eenvoudige logica de revue. Over de (politieke) afwegingen bij het onderbrengen van posten bij de ministers: de officieren van justitie bij de een en de rechters bij de ander. Over de abstractie van het recht die pas nodig werd in de proto-prehistorie, omdat de stammen te groot werden om iedereen echt te kennen. Over dat een hek of muur eigenlijk juist aangeeft dat ergens geen natuurlijk einde aan zit. Over het regeerakkoord en de behoefte om de geschilbeslechting niet enkel bij de rechtspraak te beleggen. En over buurtrechters en de behoefte om de drempels weg te nemen om recht te halen.

Tijdens een walking dinner werd vervolgens door de vereniging afscheid genomen van haar oud-voorzitter Rosa Jansen. Gelukkig blijft zij als gastlid aan onze vereniging verbonden, dus is het afscheid niet definitief.

Scroll naar boven