Rule of Law report EU – aandacht voor veiligheid, werkdruk en rechtsstaat

21 maart 2024

Op 19 maart sprak NVvR-voorzitter Marc Fierstra met medewerkers van de Europese Commissie ter voorbereiding van het jaarlijkse EU-Rule of Law report. In het gesprek kwamen onder andere de werkdruk, de veiligheid van magistraten en de organisatie van de rechtspraak met het oog op de onafhankelijkheid ter sprake.

De EU brengt jaarlijks een rapport uit over de staat van de rechtsstaat in alle Europese landen. Ter voorbereiding van het rapport spreken medewerkers van de Europese Commissie met verschillende organisaties uit de betreffende landen. De NVvR werkt jaarlijks mee aan dit rapport.

Fierstra refereerde onder andere aan de binnenkort te verwachte aanbevelingen van de verkenner in antwoord op vragen over de werkdruk. Verder ging hij in op vragen over de onafhankelijkheid van het OM en de ZM. Hij verwees daarbij onder andere naar en advies van de WeCo over de bijzondere aanwijzingsbevoegdheid en benoemde de inspanningen die de NVvR verricht om de benoemingsprocedure van zowel leden van de Raad als leden van het College te houden.

De Commissie bleek ook geïnteresseerd in de positie van kroongetuigen in het strafproces en de manier waarop Nederland omgaat met vragen rond veiligheid van kroongetuigen, hun familie en die van magistraten. Fierstra gaf aan dat veiligheid een belangrijk onderwerp is voor de NVvR dat blijvend op de agenda van het bestuurlijk overleg (en de komende CAO-tafel) zal worden gelegd.

Het rapport van de Europese Commissie wordt in de zomer verwacht.

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven