Rechters en raadsheren: heeft u de enquête over onafhankelijkheid al ingevuld?

27 januari 2022

Bent u rechter of raadsheer? Dan nodigt het European Network for Councils of the Judiciary (ENCJ) u van harte uit deel te nemen aan de enquête over de onafhankelijkheid van rechters, die is uitgezet onder Europese rechters. De enquête is van groot belang, juist nu onafhankelijke rechtspraak niet meer in alle Europese landen is gewaarborgd. Op 17 januari jl. hebben NVvR-leden (rechters en raadsheren) hierover van ons eerder een bericht ontvangen.

Inmiddels hebben bijna 600 Nederlandse rechters en raadsheren de enquête ingevuld. Deelnemen aan de enquête kost u slechts 10 minuten van u tijd en is voor alle Europese rechters nog mogelijk tot en met 28 februari a.s. (De link naar de enquête is vermeld het mailbericht dat u hierover op 17 januari jl. heeft ontvangen.)

De resultaten van de enquête geven inzicht in de vraag hoe Europese rechters zelf hun onafhankelijkheid beoordelen. De resultaten worden gepubliceerd door het ENCJ en worden gebruikt voor het EU Justice Score Board van de Europese Commissie.

Het is, sinds 2014, de vierde keer dat deze enquête wordt uitgevoerd. De laatste keer was in 2019. Toen hebben ruim 11.000 rechters de enquête ingevuld, waaronder ruim 600 Nederlandse rechters en raadsheren. Uit die enquête kwam naar voren dat Nederlandse rechters de eigen onafhankelijkheid als hoog ervaren, ruim een 9 op een schaal van 10. Het volledige rapport uit 2019 kunt u hier raadplegen.

Hoe meer rechters deelnemen, hoe representatiever het resultaat en hoe beter het ENCJ zich sterk kan maken voor onafhankelijke rechtspraak in Europa. Wij hopen daarom dat alle rechters en raadsheren bereid zijn gehoor te geven aan deze oproep. Hartelijk dank!

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven