Rechterlijk protest tegen Muilkorfwet Polen

8 juni 2020

Vandaag, 8 juni 2020, protesteren in heel Europa rechters tegen de zogenaamde Muilkorfwet in Polen. Op grond van deze wet kunnen Poolse rechters strafrechtelijk worden vervolgd als zij zich bijvoorbeeld uitspreken tegen beperkingen van de rule of law. Op 9 juni oordeelt de disciplinaire kamer in Polen over het lot van rechter Igor Tuleya. Door het protest hopen zijn Europese collega’s vervolging te voorkomen.

Inzet van de zaak tegen Tuleya is het opheffen van de rechterlijke immuniteit, zodat de rechter strafrechtelijk kan worden vervolgd. Tuleya had eerder publiek en pers toegelaten in een politiek gevoelige zaak.

De zaak van Tuleya trekt internationaal veel aandacht. Op 8 juni protesteren rechters en Europese gerechten door zichtbaar (en ook via social media) steun te vragen voor het behoud van een onafhankelijke rechtspraak en het naleven van de rule of law in heel Europa. Eerder oordeelde het Europees Hof van Justitie dat de disciplinaire kamer van het Pools Hooggerechtshof haar werkzaamheden vooralsnog moet opschorten. Deze uitspraak lijkt echter niet te worden nageleefd.

Het Europese protest is vanaf 16.00 uur online te volgen via https://www.youtube.com/channe…

Scroll naar boven