Rechter Tuleya ontdaan van immuniteit

23 november 2020

Igor Tuleya, een rechter uit Polen die al jaren kritiek heeft op de manier waarop de Poolse regering de rechtsstaat uitkleedt, is ontdaan van zijn immuniteit en geschorst als rechter. Ook moet hij 25 procent van zijn salaris inleveren. Dat heeft de disciplinaire kamer van het Poolse Hooggerechtshof op 18 november jl. bepaald.

Europese rechters uit vele landen protesteerden eerder tegen de disciplinaire maatregelen tegen Tuleya en andere Poolse rechters. Ook de NVvR betuigt al maanden haar solidariteit met rechtersverenigingen als Iustitia en Themis, die opkomen voor de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Polen. De disciplinaire kamer, omstreden omdat er geen onafhankelijk gekozen rechters in zouden zitten, trekt zich vooralsnog niets aan van de internationale kritiek. Ook legt het de voorlopige voorziening van het Europese Hof van Justitie van 8 april 2020 – die bepaalde dat de werkzaamheden van de speciale tuchtkamer moesten worden opgeschort – naast zich neer. Nu de immuniteit van Tuleya is opgeheven, kan het Openbaar Ministerie vervolging tegen hem instellen.

De NVvR blijft de ontwikkelingen in Polen en landen als Hongarije nauwlettend in de gaten houden, in samenwerking met organisatie als rechters voor rechters en de internationale overlegorganen.

In het laatste nummer van het NJB staat een uitgebreid artikel over de situatie in Polen van de hand van de Poolse rechter Dariuz Mazur.

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven