Reactie NVvR op plannen rechtspleging

25 juni 2020

De burger heeft recht op goede en tijdige rechtspraak, ook in tijden van corona. Vanuit dat uitgangspunt heeft de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR), de vakbond en beroepsvereniging van rechters en officieren van justitie, waardering voor de gezamenlijkheid van de plannen van het Openbaar Ministerie en de rechtspraak. In die plannen wordt uitgelegd hoe de rechtspleging zich wil organiseren om de achterstanden in het strafrecht aan te pakken. De NVvR spreekt volgende week in een speciale online werkconferentie met haar leden over de positie waarin de rechtspleging zich, mede door de uitbraak van het coronavirus, bevindt en hoe we verder kunnen.

Magistraten doen hun werk met enorme toewijding, zodat de rechtszoekende ook in deze tijd op de rechtspraak kan blijven rekenen. De rechtspleging staat echter al langer onder druk. Het moet ook nu voor onze mensen werkbaar en mogelijk blijven om de kwaliteit te leveren waar de burger recht op heeft. Dat is voor ons een voorwaarde. Daarbij is het van groot belang dat de magistraat in iedere individuele zaak maatwerk kan blijven leveren. Die professionele ruimte moeten magistraten kunnen nemen en daarvoor moet de organisatie voldoende ruimte bieden.

Als vakvereniging houdt de NVvR de vinger aan de pols als het gaat over de uitvoerbaarheid en de effecten van deze plannen in de praktijk.

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven