NVvR-eeuwfeest met magistraal talent

18 december 2023

Bron: Trema 9 / najaar 2023

Klassieke noten, cabaret, swingende muziek en elkaar weer zien. Met een sfeervolle avond vierde de NVvR op 6 oktober haar honderdjarig bestaan in het Haagse theater Diligentia. Precies een eeuw geleden werd de vereniging opgericht als Vereeniging voor Kinder- en Politierechtspraak en nu, een eeuw later, leeft de vereniging meer dan ooit.

Tijdens het eeuwfeest verzorgden getalenteerde rechters en officieren een belangrijk deel van het programma. Het strijkersensemble van het Hofstad Jeugdorkest, dat dit jaar eveneens honderd jaar bestaat, opende de avond met klassieke noten. Het cabaretgezelschap van het hof Arnhem-Leeuwarden zorgde voor de lach en de traan en de band van het Openbaar Ministerie wist de aanwezigen in de zaal na de pauze met swingende muziek van de stoelen te krijgen. Het programma werd door de band afgesloten met een passend slotlied, geschreven en gezongen door NVvR-collega Miek Smilde.

Jubileumboek

Ter gelegenheid van het jubileum publiceerde de NVvR, het boek Het spiegelpaleis. Reflecties op de rechtspleging, geschreven Miek Smilde (naast NVvR-collega, schrijfster en oud-journalist). Zij sprak hiervoor met wetenschappers, journalisten, deskundigen, bestuurders, advocaten en politici. Deze gesprekken vatte zij thematisch samen in een scherp portret van de magistraat en diens werk, gezien door de ogen van de ander. Quotes uit het boek vindt u op pagina’s 21 en 22 in deze Trema. Tijdens het eeuwfeest ontving Vrouwe Justitia, die de hele avond als ‘living statue’ aanwezig was, het eerste exemplaar van het jubileumboek uit handen van directeur Geert van Rhee. Het boek is inmiddels verspreid onder alle leden. Voor niet-leden is het boek te bestellen via Uitgeverij Verloren.

Lukte het niet om erbij te zijn of wilt u onze jubileumavond nog eens in 2 minuten terugkijken? Klik dan hieronder.

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven