Poolse rechter Tuleya behoudt immuniteit

9 juni 2020

De Poolse rechter Igor Tuleya behoudt voorlopig zijn immuniteit. Dat betekent dat hij niet strafrechtelijk kan worden vervolgd. Dat bepaalde de disciplinaire kamer van het Hooggerechtshof in Warschau vandaag.

Tuleya strijdt al jaren voor het behoud van de rule of law die in Polen ernstig onder druk staat. Gisteren lieten tal van rechters in heel Europa hun stem horen om hun Poolse collega te steunen.

Ook Nederlandse rechters stonden gisteren stil bij het proces tegen Tuleya. In Den Haag, Amsterdam, Noord-Nederland, Arnhem, Den Bosch en Leeuwarden betuigden rechters en raadsheren hun steun aan Tuleya en andere Poolse collega’s. Ook medewerkers van opleidingsinstituut SSR deden mee. Met een spandoek dat niets aan duidelijkheid te wensen over liet – hier dreigt een rechter de mond te worden gesnoerd – maakten de Nederlandse rechters duidelijk dat wat in Polen gebeurt haaks staat op de beginselen van de Europese Unie waaronder de rechterlijke onafhankelijkheid.

Via YouTube konden rechters in heel Europa de discussie over het protest volgen. Vooralsnog blijkt de actie succesvol te zijn geweest. De NVvR houdt contact met haar zustervereniging Iustitia en zal de ontwikkelingen in Polen blijven volgen.

Foto: Martijn Beekman

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven