PAS of IKB-verlofsparen? 45-plusser, laat u goed informeren!

31 augustus 2023

Iedere rechter of officier die dit jaar 45 jaar (of ouder) wordt, staat voor een belangrijke keuze. De komende maanden bepaalt u namelijk of u kiest voor de nieuwe IKB-verlofspaarregeling of de ‘oude’ PAS-regeling. Dit is een zeer persoonlijke afweging, waarbij zowel uw situatie als uw voorkeuren een rol spelen. Zo is de PAS-regeling in het aantal verlofuren ruimer, maar zitten er regels aan vast waarvan u niet kunt afwijken. De IKB-overgangsregeling biedt minder uren, maar is flexibeler bij het opnemen van die uren. Uw organisatie moet u hier goed en gericht over informeren, zodat u weloverwogen uw keuze kunt maken. Maakt u geen keuze, dan wordt per 1 januari 2024 het IKB-verlofsparen toegepast. Wij raden u daarom aan om zo spoedig mogelijk hierover contact op te nemen met uw HR-afdeling.

De NVvR heeft over deze keuze afspraken gemaakt in het meest recente arbeidsvoorwaardenakkoord. Deze kunt u hier nalezen (zie paragraaf 5.3). In een eerder nieuwsbericht van de NVvR kunt u ook extra informatie vinden.

De NVvR zal in de bestuurlijke overleggen met de Raad voor de rechtspraak en het College van Procureurs-generaal aandringen op heldere, duidelijk en snelle informatievoorziening.

Scroll naar boven