NVvR stapt naar de rechter

5 oktober 2017

De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, de vakvereniging van officieren van justitie en rechters, stapt volgende week zelf naar de rechter. Aanleiding is de abrupte korting op de subsidie die de vereniging in 2017 heeft moeten incasseren van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Bestuurslid Van den Heuvel: “Voor ons staat de vraag centraal wat het woord van de minister waard is.”

Hoewel de NVvR een subsidierelatie voor onbepaalde tijd met het departement aanging, telkens positieve respons kreeg op de ingediende jaarverslagen en een recente toezegging ontving dat er niet zomaar gesleuteld ging worden aan de subsidie, bleek dit in werkelijkheid anders te verlopen. In 2016 moest de vereniging onverwachts een deel van de subsidie inleveren. Na felle bezwaren van de NVvR is deze korting ingetrokken. In 2017 ontving de NVvR opnieuw erg laat een kortingsbericht. De  rechtmatigheid van  dit besluit wordt volgende week dus ter beoordeling aan de rechtbank in Den Haag voorgelegd. En als klap op de vuurpijl bleek in de Miljoenennota voor komend jaar dat de NVvR nogmaals door V&J overvallen wordt met een flinke korting op de subsidie voor 2018.

Henk van den Heuvel, bestuurslid en senior raadsheer in het gerechtshof Den Haag: “Het ministerie heeft bij het aangaan van de subsidierelatie expliciet vermeld dat het een overheidsbelang is dat onze beroepsvereniging financieel ondersteund wordt. Wij vinden de manier waarop V&J met de gemaakte afspraken omgaat niet passen bij dit uitgangspunt en het principe van een betrouwbare overheid. We zetten liever niet de stap naar de rechter , maar het effect van de kortingsbesluiten  is erg ingrijpend. Betrouwbaarheid is essentieel om meerjarige plannen te maken  om zo de stem van de magistraat in het publieke en politieke debat te kunnen verwoorden.”

De zaak staat aanstaande donderdag 12 oktober op de rol.

Scroll naar boven