Litouwse en Noorse rechters in Nederland

26 oktober 2023

Deze week was een delegatie rechters uit Litouwen en Noorwegen te gast in ons land om zich te laten informeren over onder andere het functioneren van onze rechterlijke systeem, de werkwijze van de werkorganisaties en de inrichting van opleidingstrajecten. De NVvR was uitgenodigd om de situatie rondom de werkdruk binnen onze nationale magistratuur toe te lichten.

Tijdens de bijeenkomst bleek dat niet alleen in Nederland een groot tekort aan rechters bestaat en dat moet worden gewaakt over het aantrekkelijk houden van het vak. In zowel Litouwen als Noorwegen bestaat een vergelijkbare situatie.

In tegenstelling tot de situatie in ons land, waarin de NVvR de belangen van zowel rechters als officieren van justitie behartigt, wordt de belangenbehartiging in zowel Noorwegen als in Litouwen veelal vanuit de magistraten zelf georganiseerd. Een zware opgave, gezien de hoge werkdruk waarvan ook in deze landen sprake is.

De delegatie bezocht deze week ook de Raad voor de rechtspraak, de Hoge Raad, het Gerechtshof Amsterdam en de Raad van State.

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven