Judges Under Pressure, het vervolg

21 april 2022

De oorlog in Oekraïne en het leed dat daardoor wordt veroorzaakt, brengen het belang van de waarden waarvoor Europa staat klemmend onder de aandacht. Ook blijft de strijd voor de Rule of Law en voor een onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak in Polen van groot belang. Voor de rechtsstaat in Polen én voor de EU als waardengemeenschap. Hoe gaat het nu?

De film “Judges Under Pressure” over rechters die in Polen onder druk worden gezet, heeft ook in Nederland veel indruk gemaakt. Dappere magistraten als Igor Tuleya en Waldemar Zurek hebben door deze film een gezicht gekregen. Hun situatie is echter niet verbeterd. Nog steeds worden rechters in Polen gepest en negeert de Poolse regering de Rule of Law. Rechters die de Rule of Law in Polen handhaven en zich onafhankelijk en onpartijdig opstellen, worden nog steeds hard aangepakt.

Lydia Heuveling van Beek, lid van de Commissie Internationaal van de NVvR, schreef een artikel over de recente ontwikkelingen in Polen. Dit is deze week gepubliceerd in het NJB.

De NVvR houdt de ontwikkelingen in Polen scherp in de gaten en steunt de Poolse zusterorganisaties Iustitia en Themis waar mogelijk.

Lees hieronder de meest recente gebeurtenissen:

Judge Igor Tuley showed up for work. He was not allowed to adjudicate.

Samen zijn we sterk

A quick revenge of the Ziobro resort. The vice president of the court, who returned Juszczyszyn to work, was dismissed.

Derde buitengewone klacht om de rechter te schaden.

Ziobro’s people go after the judge protecting her child, while ?urek is facing his 20th disciplinary action

Polen en de democratische rechtsstaat; Catch 2022?

(Engelse vertaling artikel NJB – Lydia Heuveling van Beek)

Scroll naar boven