Jaarvergadering IAJ en EAJ in Taiwan

28 september 2023

In de week van 18 september heeft de voorzitter van de NVvR, samen met de voorzitter van de Commissie Internationaal, in Taiwan de jaarvergadering bijgewoond van de International Association of Judges (IAJ) en van de European Association of Judges (EAJ). Gesproken werd onder meer over zeer uiteenlopende dreigingen voor het onafhankelijk functioneren van rechters in verschillende aangesloten landen.

Zo vervolgt Rusland Litouwse rechters die betrokken waren bij de berechting van oorlogsmisdaden door Russische militairen, zijn disciplinaire procedures gestart door de minister van Justitie tegen Armeense rechters, vindt ‘vetting’ (ofwel doorlichting) plaats van Moldoovse rechters en zijn er salarisproblemen van Sloveense rechters, waarbij een uitspraak van het Constitutionele Hof niet wordt uitgevoerd. Ook werd aandacht besteed aan rechters in Tunesië die door de overheid worden lastig gevallen, aan de penibele situatie van vrouwelijke Afghaanse rechters en leden van de Hongaarse raad voor de rechtspraak die weerstand bieden aan regeringsdruk. Voorts werden aanbevelingen geformuleerd onder meer voor online werken (uitsluitend de rechter beslist of een online zitting passend is) en werd gesproken over de invloed van databeschermingsregels op het werk van de rechter.

Tijn  van Osch (voorzitter Commissie Internationaal) werd verkozen tot vice-president van de tweede study commission van de IAJ. De actiebereidheid van Nederlandse magistraten en het daarmee bereikte resultaat bleek internationaal veel aandacht te hebben getrokken. In het verlengde daarvan werd Marc Fierstra (voorzitter NVvR) benoemd tot lid van de EAJ werkgroep die zich gaat bezighouden met salarissen en pensioenen van rechters. Ook werd hij benoemd tot lid van de werkgroep die verzoeken om steun en bijstand van lid verenigingen van de EAJ beoordeelt (Working Group on the Situation of the EAJ’s Member Associations).

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven