Hulp aan Oekraïne vordert

5 april 2022

Het in maart ingerichte overlegteam voor hulp aan Oekraïnse collega’s boekt vorderingen en heeft inmiddels diverse initiatieven op gang gebracht. De aangeboden en gevraagde hulp varieert: van de opvang van gezinnen, tot specifieke hulpmiddelen ter bescherming van rechters (helmen tijdens woon-werkverkeer) en logistieke vragen (zorgen dat spullen ter plaatse komen), tot medicijnen voor samenwerkingsprojecten tussen rechtbanken en lokale ziekenhuizen.

Inmiddels zijn zo”n 30 gezinnen opgevangen, voornamelijk via het Hof Arnhem-Leeuwarden. Naast vragen over huisvesting wordt ook aan praktische zaken gewerkt, zoals cursussen Nederlands en Engels, het beschikbaar stellen van laptops aan opgevangen gezinnen, fietsen voor plaatselijk vervoer en het openen van een bankrekening. Europees wordt eveneens door rechters hulp verleend en wordt een inzamelingsactie opgestart. Rechter Esther de Rooij, die deel uitmaakt van het overlegteam, was op 5 april te gast bij de radiotalkshow Spraakmakers (NPO1). Zij sprak over haar vertrek uit Kiev en de situatie van rechters en de rechtstaat in Oekraïne. (Esther de Rooij in de uitzending vanaf 1.08.40 min. en 1.18.20 min.)

Via Refugeehelp hebben zich de afgelopen weken zo”n 30.000 gastgezinnen gemeld, ongetwijfeld ook rechtbankmedewerkers. Het opvangen van vluchtelingen is niet alleen maar een nobele daad. Het in huis nemen van vluchtelingen heeft impact op de thuissituatie en persoonlijke leefomstandigheden veranderen. Dit niet mag worden onderschat. Rechtspraakmedewerkers moeten daarnaast hun thuiswerkplek veilig te houden. Laat daarom geen informatie onbeheerd achter en lock uit van de werkplek als deze wordt verlaten.

Het Oekraïne-overlegteam bestaat uit Esther de Rooij (projectleider Matra Oekraïne), Tamara Trotman (voorzitter Rechters voor rechters), Henk Naves (voorzitter Raad voor de rechtspraak), Fatima Kadieva (beleidsmedewerker Internationaal Raad voor de rechtspraak) en Marc Fierstra (voorzitter NVvR). Zij zijn het overleg op persoonlijke titel gestart. Voor suggesties en ervaringen is een landelijk e-mailadres voor Oekraïne opengesteld.

Behulpzame sites over de opvang van Oekraïnse vluchtelingen, met recente info over o.a. opvang, wonen, inschrijven, onderwijs, gezondheidszorg en werken:

www.vluchtelingenwerk.nl

www.refugeehelp.nl

www.nvvb.nl

www.zorgverzekeringslijn.nl/ukrainia.

https://www.ser.nl/nl/thema/werkwijzer-vluchtelingen/vluchtelingen-uit-oekraine

Oekraïense vluchtelingen in huis nemen en uw pensioen of uitkering | SVB

Website beantwoordt vragen van Oekraïense vluchtelingen en helpers | NOS

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven