Hof Luxemburg: regels Poolse tuchtkamer in strijd met Unierecht

9 april 2020

Polen moet de werkzaamheden van de zogeheten tuchtkamer vooralsnog staken. De nationale regels op basis waarvan de tuchtkamer werkt, zijn in strijd met het Unierecht en moeten daarom met onmiddellijke ingang worden opgeschort. Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg voorlopig bepaald.

De tuchtkamer in Polen kan disciplinaire maatregelen opleggen tegen rechters die volgens de kamer hun werk niet goed doen. Omdat de rechters die in de tuchtkamer zitten door de politiek worden aangesteld, is dit in strijd met de rule of law die een onafhankelijke en onpartijdige rechterlijke macht voorschrijft. De Europese Commissie is daarom vorig jaar naar het Europese Hof gestapt. Het Europese Hof heeft nu bepaald dat de nationale regels van Polen inzake de tuchtkamer niet in overeenstemming zijn met het Unierecht en daarom terzijde geschoven moeten worden. Dit is een voorlopige uitspraak in afwachting van de bodemprocedure die nog loopt.
De uitspraak van het Hof is vooralsnog een steun in de rug van de Poolse rechters die zich al langere tijd onder politieke druk voelen staan. De NVvR en andere Europese zusterverenigingen houden de situatie in landen als Polen, en ook Hongarije, nauwlettend in de gaten. Meer hierover vindt u in eerdere berichten.

Persbericht van het Europese Hof

Uitspraak Europese Hof

Scroll naar boven