Documentaire ‘Judges Under Pressure’ tijdens IDFA

11 november 2021

Op zaterdag 20 november 2021 vindt om 14.30 uur tijdens het internationale documentaire- en filmfestival IDFA in Amterdam (Koninklijk Theater Carré) de première plaats van de documentaire “Judges Under Pressure” over de zorgelijke situatie waarin de Poolse rechtsstaat verkeert.

Sinds de conservatief-rechtse partij PiS aan de macht is, lopen rechters die beslissingen nemen die de overheid onwelgevallig zijn, de kans om te worden ontslagen of gearresteerd. De nieuwe regering zet de rechters in het beste geval weg als elitair en incompetent, in het slechtste geval als dissidenten. In januari 2020 vond in Warschau om die reden de grootste protestactie in de Poolse geschiedenis plaats: de Mars van de 1000 toga’s, waar bezorgde Poolse burgers en solidaire collega-rechters uit heel Europa aandacht vroegen voor de flagrante grondwetschendingen.

In de documentaire volgt de camera rechter Igor Tuleya tijdens zijn werkzaamheden binnen, maar met name buiten de rechtszaal. Tuleya is het gezicht van de protestbeweging. Hij is om die reden ontdaan van zijn immuniteit en wordt strafrechtelijk vervolgd. Zijn zwarte humor geeft dit urgente en schokkende onderwerp af en toe de nodige luchtigheid, zonder af te doen aan de ernst van het rechtstatelijke horrorscenario dat zich in deze EU-lidstaat voltrekt.

De Poolse rechter Dorota Zabludowska en NVvR-voorzitter Marc Fierstra zijn aanwezig tijdens de première. Zabludowska is bestuurslid van de Poolse rechtersvereniging Iustitia en medeorganisator van de Mars van de 1000 toga’s. Ook Nederlandse rechters, waaronder Fierstra, liepen mee in de mars. Hij doet er namens de Nederlandse rechters alles aan om zijn Poolse collega’s te ondersteunen.

Kijk hier voor meer informatie over en tickets voor “Judges Under Pressure”.

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven