Documentaire “Judges Under Pressure” in première tijdens IDFA

25 november 2021

Op 20 november ging de documentaire “Judges Under Pressure” in première tijdens het internationale film- en documentairefestival in Amsterdam, IDFA. De documentaire brengt de zorgelijke situatie van de Poolse rechtsstaat in beeld, gefilmd over de schouder van de Poolse rechters Igor Tuleya en Waldemar Zurek. Ook de NVvR was tijdens de première aanwezig.

Igor Tuleya is een van de Poolse rechters die zich publiekelijk verzetten tegen de aantasting van de rechtsstaat in het land. Hij en zijn collega Waldemar Zurek worden in de documentaire gevolgd om te laten zien hoe rechters onder druk worden gezet. Hun collega Dorota Zabludowska komt ook voor in de documentaire en was speciaal voor het IDFA afgereisd naar Amsterdam. Zabludowska is bestuurslid van de Poolse rechtersvereniging Iustitia en medeorganisator van de Mars van de 1000 toga’s in januari 2020. Tijdens die Mars vroegen Poolse rechters samen met collega-rechters uit heel Europa aandacht voor de manier waarop de rechterlijke macht in Polen onder druk wordt gezet.

Ook NVvR-voorzitter Marc Fierstra, Lydia Heuveling van Beek van de sectie rechters en Ineke Meijer van de sectie OM liepen mee in deze mars. Fierstra en Heuveling van Beek waren ook aanwezig bij de première van de documentaire, evenals Kees Sterk die door het Poolse Helsinki comité was uitgenodigd.

Lees hier meer over de documentaire Judges Under Pressure.

Lees hier het interview met Igor Tuleya in NRC Handelsblad (25 november 2021).

Op de foto v.l.n.r.: Dorota Zabludowska, Lydia Heuvelink van Beek en Kees Sterk.

Scroll naar boven