Bijna 1100 steunbetuigingen voor Amerikaanse rechters

28 februari 2017

De NVvR heeft gisteren in een brief aan rechter A.K. Duncan van de Federal Judges Association (FJA), de rechtersvereniging waar de NVvR ook mee samenwerkt in de International Judges Association, laten weten dat 1086 Nederlandse collega’s hen steunen in het beschermen van de “rule of law.” De 1086 steunbetuigingen zijn binnengekomen nadat de NVvR een petitie startte waarin leden van de rechterlijke macht zich konden uitspreken tegen de ondermijning van de rechtsstaat door president Trump. Hij sprak onder andere over “so-called judges” toen zijn inreisverbod voor inwoners van zeven islamitische landen door een federale rechter tijdelijk werd stopgezet.

Waarde

NVvR-voorzitter Rosa Jansen: “Ik ben heel trots dat leden van de NVvR zich en masse durven uitspreken als hoeders van de rechtsstaat in binnen- en buitenland. Het laat zien hoeveel waarde wij hechten aan de bescherming van de rechtsstaat en de scheiding der machten, alsmede de veiligheid van rechters om hun werk in vrijheid te kunnen uitoefenen.”

Reactie

Jansen heeft in haar reactie naar de FJA dan ook benadrukt dat de leden van de NVvR zich niet hebben uitgesproken tegen politieke ideeën of opvattingen van de president van Amerika, maar tegen zijn uitspraken die het vertrouwen in de “rule of law” beschadigen.

Steun

De president van de FJA is via het internationale netwerk van rechtersverenigingen op de hoogte gebracht van het NVvR-initiatief. In een korte tussentijdse reactie heeft rechter Duncan de NVvR onder andere laten weten, de steun bijzonder op prijs te stellen: “I wanted to personally reach out to thank you very much for your concern.”

Signaal

“Misschien is zo”n petitie een druppel op een gloeiende plaat”, zegt Jansen. “Maar de NVvR heeft al vaker gemerkt dat rechters die zich uitspreken, een krachtig signaal vertegenwoordigen. Het zégt iets als de altijd zo terughoudende rechterlijke macht zich zorgen maakt. Ik hoop dat we dat signaal nooit meer hoeven af te geven, maar ik ben bang dat de strijd voor bescherming van de rechtsstaat elke dag gestreden zal moeten worden. Ik hoop dan ook dat de NVvR ook in de toekomst kan rekenen op zoveel steun van de leden.”
 

Scroll naar boven