Bent u rechter? Doe dan mee aan de enquête over onafhankelijkheid

24 februari 2022

Het European Network for Councils of the Judiciary (ENCJ) houdt momenteel een enquête over de onafhankelijkheid van rechters. Op 17 januari jl. hebben NVvR-leden (rechters en raadsheren) hierover van ons eerder een bericht ontvangen. Meedoen aan de enquête is nog mogelijk tot eind februari.

De enquête is van groot belang, juist nu onafhankelijke rechtspraak niet meer in alle Europese landen is gewaarborgd. De resultaten van de enquête geven inzicht in de vraag hoe Europese rechters zelf hun onafhankelijkheid beoordelen. De resultaten worden gepubliceerd door het ENCJ en worden gebruikt voor het EU Justice Score Board van de Europese Commissie.

Inmiddels hebben al bijna 750 Nederlandse rechters en raadsheren de enquête ingevuld. Europees zijn inmiddels bijna 12.000 reacties binnen. Deelnemen aan de enquête kost u slechts 10 minuten van uw tijd en is nog mogelijk tot en met 28 februari a.s. (De link naar de enquête is vermeld het bericht dat rechters en raadsheren hierover op 17 januari jl. per mail van ons hebben ontvangen.)

Hoe meer rechters deelnemen, hoe representatiever het resultaat en hoe beter het ENCJ zich sterk kan maken voor onafhankelijke rechtspraak in Europa. Wij hopen daarom dat alle rechters en raadsheren bereid zijn gehoor te geven aan deze oproep. Hartelijk dank!

Scroll naar boven