Belang vermelden nevenfuncties nogmaals onderstreept

16 september 2019

In een artikel in de Volkskrant van 16 september over nevenfuncties wordt gemeld dat het correct vermelden van nevenfuncties bij rechters en raadsheren nauwelijks gecontroleerd wordt. Daarbij had een steekproef, zo blijkt uit het artikel, enkele onvermelde nevenfuncties opgeleverd.   

Hoewel het artikel niet aantoont dat rechters en raadsheren hun nevenfuncties onvoldoende zouden bijhouden, blijkt andermaal het grote belang van een correct bijgehouden register. Hierdoor kunnen rechtszoekenden zelf controleren of een rechter geen mogelijke verstrengeling van belangen heeft. De NVvR spoort magistraten aan om hier ook scherp op te blijven bij de verdeling van zaken. Overigens, magistraten worden aangemoedigd om maatschappelijke functies naast hun rechterswerk te verrichten, om zo het gevaar van “de ivoren toren” tegen te gaan. Het leeuwendeel van de functies bestaat uit maatschappelijke activiteiten, veelal onbetaald.

De NVvR ziet het in de eerste plaats als de verantwoordelijkheid van de magistraat zelf om nevenfuncties goed te vermelden, pas daarna komt de registratie- en controlefunctie van de bestuurders aan bod. Daarom roept de vereniging haar leden op om het register opnieuw te controleren en waar nodig aan te vullen.

Lees hier het artikel in de Volkskrant

Scroll naar boven