4 april – NVvR Online: discussie over rechterlijke vrijheid van meningsuiting

10 maart 2022

Op maandagavond 4 april a.s. organiseert de NVvR voor leden een online bijeenkomst over de rechterlijke vrijheid van meningsuiting. Mogen magistraten, al dan niet in toga, demonstreren? Mogen zij zich kritisch uitlaten op de opiniepagina van een krant of tweeten dat zij zich zorgen maken over de rechtsstatelijke ontwikkelingen in Polen? Aan tafel zitten Sietske Dijkstra, rechter bij de rechtbank Noord Nederland, en Marc Fierstra, voorzitter van de NVvR en raadsheer bij de Hoge Raad.

Dijkstra promoveerde in 2019 op het proefschrift De rechter als evenwichtskunstenaar. Daarnaast publiceerde zij de afgelopen jaren diverse artikelen over de vrijheid van meningsuiting van de kritische rechter (NJB 2019/2354) en de demonstrerende rechter (NJB 2021/2531). Fierstra liep in januari 2020 mee tijdens de Mars van de duizend toga’s in Warschau. Ook Lydia Heuveling van Beek, rechter in Den Haag, was destijds in Polen aanwezig. Zij reageerde destijds kritisch op het betoog van Dijkstra (NJB 2021/3407).

De bijeenkomst is exclusief toegankelijk voor NVvR-leden. Zij hebben hun persoonlijke uitnodiging inmiddels via e-mail ontvangen. Online aanmelden is mogelijk t/m 3 april a.s.

Wilt u erbij zijn, maar bent u nog geen lid? Kijk dan hier voor alle informatie over direct aanmelden.

Lees hier meer over de Mars van de Duizend Toga’s.

Scroll naar boven