20 december: NVvR online bijeenkomst over toeslagenaffaire

9 december 2021

Op maandag 20 december om 20.00 uur organiseert de NVvR een onlinebijeenkomst over het reflectierapport “Lessen uit de kinderopvangtoeslagzaken” van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voorzitter Bart Jan van Ettekoven spreek met NVvR-beleidsmedewerker en journalist Miek Smilde over de gebeurtenissen van het afgelopen jaar, over het reflectieprogramma van de Afdeling bestuursrechtspraak en over de te zetten stappen om herhaling in de toekomst te voorkomen.

De kinderopvangtoeslagenaffaire houdt ons land al meer dan een jaar in de greep. Nadat de eerstelijns bestuursrechters kritisch terugblikten op hun eigen handelen, reageerde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State eind november met een reflectierapport “Lessen uit de kinderopvangtoeslagzaken”. De Afdeling reflecteert daarin de “alles of niets”-uitleg van de wet en biedt excuses aan de ouders aan, die in de problemen zijn gekomen door te lange toepassing van de strenge lijn. Dat getuigt van durf. Ook trekt de Afdeling lessen voor de toekomst. Die lessen zijn vertaald in actiepunten en aanbevelingen. De verhouding tussen de eerste en de tweede lijn in de rechtspraak is daarbij een belangrijk onderdeel. Van Ettekoven ziet het reflectierapport niet als het einde van het reflectietraject, maar pas als het begin. Hij ziet alle reden om hard te werken aan een zo optimaal mogelijke kwaliteit van en aan herstel van het vertrouwen in de bestuursrechtspraak.

Tijdens de speciale online uitzending op 20 december a.s. om 20.00 uur (dit keer vanuit onze nieuwe NVvR-studio in ons verengingsbureau in Den Haag) is Bart Jan van Ettekoven voor de tweede maal te gast bij de NVvR.

Deze uitzending is exclusief toegankelijk voor NVvR-leden. Uw vragen kunt u live stellen tijdens de bijeenkomst of van tevoren mailen aan Miek Smilde. Kijkt u mee? Voor vragen over deelname of aanmelding kunt u contact opnemen met onze collega Irene Lommers.

Op 25 januari jl. was Bart Jan van Ettekoven eerder te gast bij de NVvR in onze online uitzending. Hij sprak destijds over het eindverslag “Ongekend onrecht”, dat in december 2020 is gepresenteerd door de commissie Van Dam. Deze uitzending is hier terug te kijken.

Scroll naar boven