13 juni – NVvR Online: gesprek met Ernst Hirsch Ballin over Waakzaam burgerschap

25 mei 2022

Op 13 juni spreekt voormalig minister van justitie en staatsrechtgeleerde Ernst Hirsch Ballin met de NVvR tijdens een online bijeenkomst vanuit onze Haagse studio over zijn onlangs verschenen boek Waakzaam burgerschap, vertrouwen in de democratie en rechtsstaat herwinnen. Hiermee geeft hij (naar zijn eigen bewoordingen) zijn “eigenzinnige inleiding in de werkelijkheid van ons constitutionele bestel”.

Hirsch Ballin is bezorgd over de werking van ons staatsbestel. Hij signaleert dat burgers te weinig burgerschap etaleren en leiders te weinig leiderschap. De toeslagenaffaire was voor hem het signaal dat de staat zijn beschermende rol verwaarloost. De rechtsstaat moet meer oog hebben voor de belangen van toekomstige generaties.

In zijn boek Waakzaam burgerschap laat Hirsch Ballin zien dat de rechtsstaat richting en inhoud geeft aan democratische processen. In het parlement aanvaarde wetten mogen de macht van de meerderheid niet onaantastbaar maken: ze behoren te kunnen worden getoetst aan de Grondwet en aan rechtsbeginselen. Burgers moeten daarvoor een beroep kunnen doen op de rechter, in Nederland en in Europees verband.

De online bijeenkomst op 13 juni a.s. is exclusief toegankelijk voor NVvR-leden. Voor deelname ontvangen zij rond 30 mei a.s. per e-mail hun persoonlijke uitnodiging en mogelijkheid tot aanmelding. Noteer deze datum dus alvast in uw agenda!

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven