Veel emotionele reacties over ongelijkheid bij inschaling rechters en officieren

30 mei 2024

In een ledenbericht van 16 mei over de ongelijkheid bij de inschaling van rechters en officieren riepen wij NVvR-leden op hun ervaringen hierover met ons te delen. Dit heeft tot veel reacties geleid, waarbij in vrijwel alle gevallen een diep gevoelde emotie van onrechtvaardigheid en oneerlijkheid doorklinkt. Bij doorstromers overheerst het gevoel dat directe inzetbaarheid en relevante werkervaring worden beboet met een lager salaris. Wij nemen deze ervaringen mee in onze gesprekken met de Minister, Raad en College en hopen voor deze ongelijkheid zo snel mogelijk een oplossing te vinden die recht doet aan al onze leden.

Naast de gedeelde gevoelens van emotie, onrechtvaardigheid en oneerlijkheid, vielen ook andere zaken op.

Doorstromers krijgen een ervaringsboete

Veel reacties kwamen van gerechtsjuristen en adjunct-officieren die zijn doorgestroomd naar een rio/oio-positie. Het gaat om medewerkers die ervaring hebben binnen de organisatie, die weten hoe de processen werken en vrijwel direct zwaar(der) worden belast. Bij deze doorstromers overheerst het gevoel dat hun directe inzetbaarheid en relevante werkervaring niet wordt beloond met een passend salaris. Dit wordt ervaren als een ervaringsboete.

Bij hen spelen verschillende zaken een rol:

  • Zij hebben een lager startsalaris, maar worden wel zwaarder belast. Dit verschil werkt nog vele jaren door, waardoor opleiders soms minder verdienen dan de rio/oio die zij opleiden.
  • Bij aanstelling wordt geen rekening gehouden met komende tredewisselingen, waardoor medewerkers loonsverhoging mislopen.
  • Door de overgang cao Rijk naar cao RM vervallen diverse vergoedingen, waardoor medewerkers onder de streep minder overhouden.

Opleidingsduur, schaal 9i en de periodiekmaand

Tevens stromen sommigen na de opleiding door naar schaal 9i in plaats van schaal 9. Daarbij wordt echter de periodiekmaand van eerste aanstelling behouden. Hierdoor stroomt iemand met een opleidingsduur van 23 maanden al na één maand door naar schaal 9, terwijl iemand met een vergelijkbare achtergrond en een opleidingsduur van 25 maanden, pas na 11 maanden doorstroomt naar schaal 9. Dit betekent dat de salarisongelijkheid langer voortduurt.

Salarisonderhandelingen, een wisselend beeld

Bij de salarisonderhandelingen lijkt heel wisselend te worden omgegaan met de wijze van inschaling. Soms worden er salarisstroken opgevraagd en soms wordt er (al dan niet terecht) vertrouwd op de uitingen van de sollicitant. De NVvR bereikten zelfs signalen dat het laatst verdiende salaris helemaal geen rol speelt bij de inschaling of dat alleen het basissalaris werd meegenomen bij de bepaling van de hoogte van het laatstverdiende salaris. Daarnaast ontvingen we ook veel signalen dat er (te?) rigide wordt vastgehouden aan dit nu nog gehanteerde criterium. Na afloop van de opleiding blijft het beeld wisselend: sommigen krijgen er wel een trede bij, anderen niet, weer anderen krijgen er zelfs meerdere treden bij of slaan zelfs een schaal over.

De NVvR bedankt iedereen hartelijk voor het delen van alle ervaringen en het toezenden van onderliggende stukken. Dit heeft het beeld verhelderd en helpt in de gesprekken met Minister, Raad en College. De NVvR maakt zich er hard voor om kennis en ervaring te belonen en de ervaringsboete omkeren naar een ervaringsbeloning!

Kamervragen

Op 28 mei stelde het Tweede Kamerlid Esmah Lahlah (GroenLinks-PvdA) kamervragen over de beloningsverschillen binnen de rechterlijke macht.

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven