Akkoord over uitgangspunten nieuw inschalingsbeleid voor rechters en officieren in opleiding

19 juli 2024

In het Sectoroverleg Rechterlijke Macht (SORM) zijn de afgelopen weken constructieve stappen gezet richting een nieuw inschalingsbeleid voor rechters en officieren in opleiding, dat niet langer is gebaseerd op het criterium ’laatstverdiende salaris’. Op 18 juli is hierover een akkoord bereikt tussen de NVvR en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Wat gaat er veranderen?

De huidige inschalingsmethodiek is gebaseerd op een afspraak tussen de NVvR en het ministerie. Hierbij worden rechters en officieren in opleiding ingeschaald op basis van het laatstverdiende salaris. Het nieuwe inschalingsbeleid laat dit uitgangspunt los en gaat uit van ongewogen (werk)ervaring. Er wordt dan gekeken naar de totale duur van de (werk)ervaring sinds het behalen van het – voor de functie vereiste – diploma. Dit nieuwe criterium zal met terugwerkende kracht gelden voor rechters en officieren in opleiding die vanaf 1 juli 2023 zijn ingestroomd. Het nieuwe beleid heeft geen nadelige gevolgen voor de al zittende collega’s. Oftewel zittende collega’s zullen niet lager worden ingeschaald als gevolg van het nieuwe criterium.

Uitvoering

De komende tijd geven de Raad voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie gezamenlijk uitvoering aan de verdere details van het akkoord. Het streven is om de implementatie van de nieuwe afspraken (inclusief de terugwerkende kracht) in december gerealiseerd te hebben. De rechters en officieren in opleiding die na 1 juli 2023 zijn ingestroomd en in aanmerking komen voor een herziening in het salaris ontvangen daarover persoonlijk bericht van de werkorganisaties.

NVvR-voorzitter Marc Fierstra: “Het is heel vervelend dat het allemaal zo lang heeft moeten duren, maar we zijn blij dat er nu een akkoord is waarmee een einde komt aan de discriminatoire inschaling. We hebben hiermee een belangrijk resultaat bereikt, maar het werk zit er nog niet op. We moeten nog aan de slag met de reparatie voor de magistraten die vóór 1 juli 2023 in opleiding zijn gegaan. De NVvR gaat hierover verder in gesprek met Raad, College en de minister”.

Aanleiding: onderzoek naar beloningsverschillen

Aanleiding voor aanpassing van het huidige inschalingsbeleid zijn de uitkomsten van en de aanbevelingen uit een onderzoek naar beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen bij de inschaling van rechters en officieren van justitie in opleiding. Bovendien is het in de toekomst niet meer toegestaan om naar het huidige salaris te vragen vanwege de vorig jaar aangenomen Europese Richtlijn Loontransparantie.

Wat is het SORM?

In het Sectoroverleg Rechterlijke macht (SORM) overlegt het Ministerie van Justitie en Veiligheid met de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR), als vertegenwoordigers van de werkgever en werknemers van officieren en rechters. Het OM en de Raad voor de Rechtspraak zijn geen lid van dit sectoroverleg, maar nemen deel als adviseur.

Lees hier de volledige tekst van het akkoord.

Lees hier meer berichtgeving van de NVvR over inschaling.

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven